Bezoek de regio

Hier vind je nuttige toeristische informatie voor een bezoek aan Enghien en omgeving.

Bezoek Enghien
Sint-martinusbasiliekOnze-Lieve-Vrouw van de Roos ZiekenhuisKasteel van AttrePairi DaizaMahy Automobiel Museum

Bezoek Enghien

Enghien ligt op 30 km van Brussel en 50 km van Rijsel en heeft zijn middeleeuwse karakter behouden. De stad is te bewonderen door de smalle straatjes met gebouwen uit de 17e en 18e eeuw en de vele opmerkelijke gevels. Het erfgoed van Enghien is rijk aan monumenten en gebouwen die getuigen van het prestigieuze verleden van de stad van de "Titjes" (bijnaam van de inwoners van Enghien, die zijn naam ontleent aan Sint-Jan-Baptiste, de beschermheilige van de stad).

Park van Enghien - Drone
Park van Enghien - Drone

Het 182 hectare grote Parc d'Enghien ligt in het hart van de stad en is de trots en vreugde van de inwoners van Enghien. Deze uitzonderlijke tuin, nu geklasseerd als belangrijk erfgoed in Wallonië, werd in de 17e eeuw beschouwd als een van de mooiste tuinen van Europa.

Of je nu alleen bent, in een groep, met familie of vrienden, je vindt altijd wel iets te doen in Enghien. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het toeristenbureau op 02/397.10.20 of tourisme@enghien-edingen.be.

Park van Enghien - Drone

Sint-Martinusbasiliek

18 km, 19 minuten

Als je de basiliek bezoekt, ontdek je niet alleen de rijke geschiedenis van Halle, maar ook enkele meesterwerken uit de Europese kunstgeschiedenis. Je vindt er de kanonskogels die volgens de legende Onze Lieve Vrouw van Halle in 1489 in haar mantel ving om Halle te beschermen tegen de belegering door Filips van Kleef. Luister naar de verhalen die worden verteld door de vele gebrandschilderde ramen en ontdek hoe Halle, dankzij de wonderbaarlijke Zwarte Madonna, een bedevaartsoord werd.

Ontdek de unieke 14e-eeuwse beelden van de apostelen en stel je voor hoe de priester ooit zijn parochianen toesprak vanaf de 17e-eeuwse barokke preekstoel. Bewonder in de Trazegnie-kapel het albasten altaarstuk in renaissancestijl uit 1533, het werk van Jan Mone, en mediteer voor het graf van Joachim, zoon van Lodewijk XI. Vergeet niet de prachtige doopkapel te bezoeken met een doopkapel van gehamerd koper uit 1446. Zet ook zeker de Schatkamer op je verlanglijstje en bekijk de vele koninklijke geschenken en een mysterieuze eeuwenoude boomstronk!

Ziekenhuis Notre-Dame à la Rose

20 km afstand, 18 minuten
20% korting op de toegangsprijs van het museum op vertoon van een "Les Nuits Lumineuses"-ticket!

Het Hôpital Notre-Dame à la Rose is de belangrijkste bezienswaardigheid in Lessines. Het ziekenhuis werd opgericht in 1242 en had als missie het verzorgen van armen en zieken. Natuurlijk werden er naast de afdeling een klooster en een barokke kapel gebouwd. Later werd er ook een unieke medicinale plantentuin aan toegevoegd. Het was niet gemakkelijk voor een zieke of arme om zomaar opgenomen te worden. Ze moesten eerst biechten voordat ze werden toegelaten. Het huidige gebouw, dat dateert uit de 16e en 17e eeuw, is een van de best bewaarde oude ziekenhuizen in Europa.

De tour is verdeeld in twee delen: het klooster en de medicinale plantentuin. Er is een restaurant bij de ingang. De audiogids (in het Nederlands) neemt je mee door het hele complex en boeit je met de vele thema's, kamers en kunstwerken. Trek ongeveer anderhalf uur uit voor een rustig bezoek zonder bij elk raam te blijven staan.

Adres: Place Alix de Rosoit, 7860 Lessines

Meer informatie op www.notredamealarose.be

Kasteel van Attre

Op 20 km afstand, 20 minuten
(Gesloten tijdens de duur van het evenement)

Château d'Attre, in Brugelette, werd in 1752 gebouwd in de klassieke stijl om een ouder kasteel te vervangen. Het werd gebouwd in opdracht van de adviseur en kamerheer van Jozef II van Oostenrijk. Geld was geen bezwaar, zoals je meteen merkt als je het kasteel bezoekt.

Sommige meubels werden op maat gemaakt, niet door plaatselijke ambachtslieden, maar in Parijs. Het kasteel was het eerste dat Chinees behang gebruikte, dat vandaag de dag nog steeds te zien is. De prachtige tuin is ook zeker een bezoek waard, waar je een constructie van kunstmatige grotten kunt zien.

Adres: Avenue du Château 8, 7941 Brugelette
Meer informatie op https://attre.be/

Pairi Daiza

21 km afstand, 23 minuten

Het park ligt in Cambron-Casteau, een klein dorpje in de provincie Henegouwen in België. Wil je de wondere wereld van de dieren ontdekken? Dan is een bezoek aan Pairi Daiza, meermaals uitgeroepen tot beste dierenpark van Europa, een echte aanrader! Deze indrukwekkende dierentuin is verdeeld in 8 continenten, waar je onder andere Chinese reuzenpanda's, paradijsvogels, luiaards, sneeuwluipaarden, olifanten en alligators tegenkomt.

Naast de vele dieren die er te bewonderen zijn, biedt het park ook een scala aan activiteiten voor jong en oud. Je kunt bijvoorbeeld avontuurlijk naar grote hoogtes klimmen op verschillende hangbruggen en in de speeltuin, je voeten laten behandelen door pedicurevissen, meedoen aan het blotevoetenpad, een vogelshow bekijken of een treinritje maken door het park.

Adres: Domaine de Cambron, 7940 Brugelette
Meer informatie op https://www.pairidaiza.eu/

Mahy Automobiel Museum

40 km afstand, 33 minuten

Het Mahy Automobile Museum in Leuze-en-Hainaut is een fascinerend museum voor autoliefhebbers. Je ziet er een grote collectie voertuigen van het einde van de 19e eeuw tot de jaren 1970, inclusief fietsen en motorfietsen. Er is ook een grote collectie auto's van Belgische makelij te zien, zoals de zeer dure Minerva.

Adres: Rue Erna 3, 7900 Leuze-en-Hainaut
Meer informatie op https://www.mahymobiles.be/

Terug naar boven